Psali jsme před rokem: Podpora prohlášení Organizace islámské spolupráce

OrganizationOfIslamicCooperation9. června 2014
Jako čeští občané, muslimové, administrátoři iniciativy Cesta k víře pro Česko (Islámská výzva, Sharia4czechia) se přidáváme k výzvě OIC určené našemu prezidentovi Miloši Zemanovi, vůči jehož vyjadřování na adresu islámského náboženství vznášíme odpor a rozhořčení. Prezident tímto dělá ostudu naší zemi svou neznalostí islámu a demagogickými a urážlivými výroky, které se dotýkají více než miliardy obyvatel naší planety. Navíc tímto podporuje růst nenávisti vůči skupině obyvatel na základě vyznání.

Musíme bohužel konstatovat, že Miloš Zeman není v mnohých případech naším reprezentantem, jako občanů české republiky islámského vyznání. Jeho výroky na adresu islámu by bylo možné chápat a přirozeně tolerovat jako soukromé názory jednotlivce. Činí-li tak ale ve funkci prezidenta naší země v mezinárodní politice, musíme podat protest a nesouhlasné vyjádření s žádostí o omluvu všem muslimům, kteří se řídí upřímně zcela a úplně islámem a nemají se zločiny, které jim ve svých výrocích prezident Miloš Zeman připisuje, nic společného. Naši podporu a účast na protestu OIC jsme také zaslali na podatelnu kanceláře prezidenta (Potvrzení doručení Vašeho  9.6.2014 18:53:40 Předmět / Subject: Podpora prohlášení Organizace islámské spolupráce Identifikátor / Identier: HRAD0C028KOX)

Miloš_Zeman autor David Sedlecký

Miloš Zeman, autor David Sedlecký

Organizace islámské spolupráce (Organisation of Islamic Cooperation; Organisation de la Coopération Islamique; منظمة التعاون الاسلامي ) žádá českého prezidenta za omluvu za své výrok,  které pronesl při oslavě izraelského dne nezávislosti na konci května. Zeman se tehdy vyjádřil k útoku v bruselském židovském muzeu a uvedl, že za podobně motivovanými násilnými akty stojí islámská ideologie. Generální tajemník Organizace islámské spolupráce (OIC) Ijád Amín Madání vyjádřil nad Zemanovými výroky zklamání. Jsou podle něj nicméně v souladu s prezidentovými předchozími prohlášeními na adresu islámu. Všechna tato prohlášení podle Madáního nejen ukazují prezidentův nedostatek znalostí a nepochopení islámu, ale zároveň ignorují historická fakta, že antisemitismus a rasismus jsou evropské jevy. „Nemají kořeny v islámu, ani v náboženství, ani v historii, ani v civilizaci. K holokaustu nedošlo v oblasti od severní Afriky po Indonésii,“ uvedl Madání. „Bylo by vhodné, aby se prezident Miloš Zeman za svá hluboce urážlivá a nenávistná prohlášení proti islámu omluvil milionům muslimů po celém světě,“ stojí rovněž v prohlášení Organizace islámské spolupráce, která je mezinárodní organizací sdružující 57 zemí. Její snahou je být kolektivním hlasem islámského světa a chránit zájmy muslimů.

Zdroj (ENG): Organizace islámské spolupráce anglicky (FR) Organizace islámské spolupráce francouzsky

4. června 2015: Prezident se dodnes za své skandální a urážející výroky dosud neomluvil.

Advertisements
Příspěvek byl publikován v rubrice Islamofobie, Muslimská komunita v ČR, Zahraniční se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.